[Pharo-dev] Pharo 6.1 64 bits segmentation fault loading code on Linux

Thierry Goubier thierry.goubier at gmail.com
Sat Nov 25 08:46:29 EST 2017


Hi Stéphane,

Le 25/11/2017 à 14:08, Stephane Ducasse a écrit :
> Hi all
> 
> so what is the situation?

When I tested, and following Gabriel input, all the zeroconf vms for 
Pharo61 or 7 linux 64bits segfault (stable or latest, thread).

Recent vms for pharo linux 64bits downloaded from opensmalltalk do not 
segfault.

Thierry

> Is the latest version crashing?
> 
> Stef
> 
> On Wed, Nov 22, 2017 at 1:18 PM, Thierry Goubier
> <thierry.goubier at gmail.com> wrote:
>>
>>
>> 2017-11-22 13:03 GMT+01:00 Gabriel Cotelli <g.cotelli at gmail.com>:
>>>
>>> Well that make sense. The problem is that the stable VM is crashing with a
>>> segmentation fault :( on Linux/64 bits.
>>
>>
>> I can confirm.
>>
>> Given that later vms do not segfault, Eliot told me he prefers to consider
>> the bug(*) solved.
>>
>> Thierry
>>
>> (*) But I have no idea about what the bug is. Running the stable pharo vm
>> under valgrind also triggers the segfault, valgrind complains a lot and
>> signal permamently lost memory, but this is the same with all vms as far as
>> valgrind is concerned (i.e. non-crashing and even non-pharo vms are no
>> better, except that they don't crash).
>>
>>>
>>>
>>> On Nov 22, 2017 08:46, "Esteban Lorenzano" <estebanlm at gmail.com> wrote:
>>>>
>>>>
>>>>
>>>> On 21 Nov 2017, at 21:00, Gabriel Cotelli <g.cotelli at gmail.com> wrote:
>>>>
>>>> I can't find a latest 6.1 vm so I tried with the Pharo 7 Latest VM (wget
>>>> -O- get.pharo.org/64/vmTLatest70 | bash) and the 6.1 image but crashes with
>>>> a segmentation fault also.
>>>>
>>>>
>>>> by concept, there is no “latest 6.1 vm” since latest is “unstable”
>>>> (alpha) and 6.1 is not (or it shouldn’t).
>>>>
>>>> latest is always related to the development version.
>>>>
>>>> Esteban
>>>>
>>>>
>>>> On Tue, Nov 21, 2017 at 12:03 PM, Thierry Goubier
>>>> <thierry.goubier at gmail.com> wrote:
>>>>>
>>>>> Hi Gabriel,
>>>>>
>>>>> I had such segfaults with the stable 6.1/64bits on Linux. I solved them
>>>>> by ensuring the use of a more recent version than the stable one.
>>>>>
>>>>> Thierry
>>>>>
>>>>>
>>>>> 2017-11-21 15:56 GMT+01:00 Gabriel Cotelli <g.cotelli at gmail.com>:
>>>>>>
>>>>>> I've created the following issue:
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> https://pharo.fogbugz.com/f/cases/20737/Segmentation-fault-trying-to-load-code-into-a-64-bits-Pharo-6-1-Linux
>>>>>> I can reproduce it easily so if you need some more info let me know.
>>>>>>
>>>>>> Regards,
>>>>>> Gabriel
>>>>>
>>>>>
>>>>
>>>>
>>
> 
> 





More information about the Pharo-dev mailing list