[Pharo-users] Morphic is super slow

Dimitris Chloupis kilon.alios at gmail.com
Sat Jan 16 06:08:18 EST 2016


Take your time, no rush, Pharo 4 is fine for me. It even has Spotter that I
use a lot. More than enough for my needs. I was using Pharo 5 to report
back issues and problems but I just cant work with it anymore.

So I will sit here and wait here, using a stable version that I know works
very well for me without complaining about anything that brakes using a
version I should not be using for production code anyway.

On Sat, Jan 16, 2016 at 1:04 PM Esteban Lorenzano <estebanlm at gmail.com>
wrote:

> yes, there is a problem in the cleanup of freetype fonts.
> that’s not a vm bug, but it started to happen very often after migrating.
>
> Is in my high priority TODO list, right after a couple of FFI tweaks :S
>
> Esteban
>
> On 16 Jan 2016, at 11:54, Dimitris Chloupis <kilon.alios at gmail.com> wrote:
>
>
> ok if I open a nautilus window and then I save the image , it does not
> create this error
>
> o_O
>
> crazy stuff
>
> :D
>
> On Sat, Jan 16, 2016 at 12:51 PM Dimitris Chloupis <kilon.alios at gmail.com>
> wrote:
>
> <Screen Shot 2016-01-16 at 12.47.59.png>
>>
>> yes even with stable VM is a mess, new problem
>>
>> I got pharo with this
>>
>> wget -O- get.pharo.org/alpha+vm | bash
>>
>> downloads fines, loads my libraries fine with my startup script as soon
>> as i try to save the image the above happens
>>
>>
>>
>>
>> On Sat, Jan 16, 2016 at 12:43 PM Dimitris Chloupis <kilon.alios at gmail.com>
>> wrote:
>>
>>> Esteban I also get doSemantics: errors , I have been getting way way
>>> back before Spur while trying to use shortcuts. It was messing also with
>>> the rendering of the method list in Nautilus when there were too many
>>> methods, it turned to a red box of death. So I am not convinced my problem
>>> are just VM related but you can correct me if I am wrong.
>>>
>>> On Sat, Jan 16, 2016 at 12:41 PM Esteban Lorenzano <estebanlm at gmail.com>
>>> wrote:
>>>
>>>> On 16 Jan 2016, at 11:27, Dimitris Chloupis <kilon.alios at gmail.com>
>>>> wrote:
>>>>
>>>> yes thanks Esteban I am back to Pharo 4 and I am fine :)
>>>>
>>>>
>>>> you do not need to go back to Pharo 4… just downloading stable VM is
>>>> enough :)
>>>> (and I need people helping me to find the bugs on Pharo 5, spur, FFI,
>>>> etc. *before* release :P)
>>>>
>>>> cheers,
>>>> Esteban
>>>>
>>>>
>>>> will stick with it, till the release of Pharo 5.
>>>>
>>>> On Sat, Jan 16, 2016 at 12:25 PM Esteban Lorenzano <estebanlm at gmail.com>
>>>> wrote:
>>>>
>>>>> On 16 Jan 2016, at 01:01, Dimitris Chloupis <kilon.alios at gmail.com>
>>>>> wrote:
>>>>>
>>>>> <Screen Shot 2016-01-16 at 00.38.10.png>
>>>>>
>>>>> and by the way menus on latest pharo 5 are broken
>>>>>
>>>>>
>>>>> not the menus
>>>>> there is a problem with WideString and string primitives in latest
>>>>> spur vm.
>>>>> in the mean time you can download stable instead latest and you will
>>>>> be ok.
>>>>>
>>>>> Esteban
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>> On Sat, Jan 16, 2016 at 1:29 AM Nicolai Hess <nicolaihess at gmail.com>
>>>>> wrote:
>>>>>
>>>>>> 2016-01-16 0:11 GMT+01:00 Nicolai Hess <nicolaihess at gmail.com>:
>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> 2016-01-16 0:06 GMT+01:00 Sven Van Caekenberghe <sven at stfx.eu>:
>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>> > On 15 Jan 2016, at 23:30, Dimitris Chloupis <
>>>>>>>> kilon.alios at gmail.com> wrote:
>>>>>>>> >
>>>>>>>> > taskbar was the problem, damn pharo gui is a huge pain in the hat.
>>>>>>>>
>>>>>>>> How so ?
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> I would like to now that too.
>>>>>>>
>>>>>>> Btw, this is interesting too:
>>>>>>>
>>>>>>> WorldState debugShowDamage:true.
>>>>>>>
>>>>>>> And look all the flashing in a nautilus and or playground window.
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Hm, I think this was my fault. The fix for
>>>>>> 17201
>>>>>> <https://pharo.fogbugz.com/f/cases/17201/Marking-Diffs-broken-in-Pharo5>
>>>>>> Marking Diffs broken in Pharo5
>>>>>> wasn't good.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>> > On Fri, Jan 15, 2016 at 11:32 PM Dimitris Chloupis <
>>>>>>>> kilon.alios at gmail.com> wrote:
>>>>>>>> > ITs not the step, I removed the step as I said in my first post.
>>>>>>>> Still 30% cpu consumption
>>>>>>>> >
>>>>>>>> > The images are PNGs and RGBA , 8bit
>>>>>>>> >
>>>>>>>> >
>>>>>>>> > On Fri, Jan 15, 2016 at 10:54 PM Hilaire <hilaire at drgeo.eu>
>>>>>>>> wrote:
>>>>>>>> > It depends on what you are doing in a step, but 1s step should
>>>>>>>> not hurt.
>>>>>>>> > May be the problem is somewhere else.
>>>>>>>> > With DrGeo, I noted Athens is faster to BitBlt with bitmap
>>>>>>>> operations
>>>>>>>> > (in my case, only scaling and displaying a From in a DrGeo
>>>>>>>> canvas).
>>>>>>>> > Also, do your bitmaps come with 32 bits depth?
>>>>>>>> >
>>>>>>>> > --
>>>>>>>> > Dr. Geo
>>>>>>>> > http://drgeo.eu
>>>>>>>> >
>>>>>>>> >
>>>>>>>> >
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.pharo.org/pipermail/pharo-users_lists.pharo.org/attachments/20160116/f27b0d08/attachment.html>


More information about the Pharo-users mailing list